back to top
BEJZBOL REZULTATI UŽIVO

BEJZBOL REZULTATI UŽIVO

Bejzbol rezultati uživo Baseball rezultati

Bejzbol (od engleskog naziva baseball, što dolazi od riječi base što znači baza i riječi ball što znači lopta) je momčadski sport u kojem se loptica udara palicom. Osnovni cilj igre momčadi u napadu je udariti bačenu lopticu na način da prije nego što protivnička obrana lopticu uhvati igrači napada ‘osvoje’ neku od četiri označene baze.

bejzbol rezultati uživo

Postoji i podvarijanta bejzbola koja se igra na manjem terenu i s nešto većom loptom koja se naziva softbol, a primjerenija je natjecanjima žena i mlađih dobnih kategorija. Bejzbol je standardni sport na Olimpijskim igrama od Igara u Barceloni 1992. godine.

Pravila bejzbola

Bejzbol je igra između dvije momčadi s po devet igrača koje vodi menadžer, a igra se na ograđenom igralištu pod nadzorom jednog ili više sudaca. Pobjednik je ona momčad koja na kraju utakmice osvoji više runs (bodova).

Bodove može osvajati samo momčad koja se nalazi u fazi napada, dok momčad koja se nalazi u obrani nastoji izbacivanjem trojice napadača doći u fazu napada. Bod se osvoji kad neki od igrača momčadi u napadu na dozvoljeni način osvoji sve četiri obilježene baze.

Baseball rezultati i igralište

Igralište ima oblik lepeze u čijem vrhu se nalazi home base (kućna baza). Infield je dio igrališta koji ima oblik kvadrata u čijim se vrhovima nalaze baze: Home base (kućna baza), first base (prva baza), second base (druga baza) i third base (treća baza).

Udaljenost između baza iznosi 27,45 m. Pitcher’s mound je brdašce koje se nalazi u sredini infielda. Na njemu se nalazi pitcher’s plate (tanka pravokutna ploča od gume) koji je od vrha kućne baze udaljen 18,30 m.

Outfield je dio igrališta između foul linija, a faul linije su produžeci stranica infielda između kućne i prve baze, odnosno kuće i treće baze. Infield i outfield uključujući i foul linije, čine Fair territory (fair teritorija), dok je ostalo područje Foul territory (foul teritorija).

Udaljenost od kućne baze do najbliže ograde, tribina ili drugih objekata u fair teritoriji mora biti 76 m ili više, a preporuča se da bude 98 m po foul linijama i 122 m po sredini igrališta. Iza kućne baze nalazi se backstop (zaštitna mreža), te se preporuča da on, kao i svi drugi objekti (tribine, ograde i sl.) u foul teritoriji, budu udaljeni najmanje 18 m od najbliže baze.

bejzbol rezultati uživo
Bejzbol rezultati uživo

Bejzbol rezultati 

Utakmica ima 9 inninga. Inning (izmjena) je dio utakmice u kojem obje momčadi sudjeluju u fazi obrane i napada.

U prvoj je polovici inninga domaća momčad u obrani, a gostujuća u napadu, dok je u drugoj polovici gostujuća momčad u obrani, a domaća u napadu. Momčad se nalazi u fazi obrane kada su svi njezini igrači s baseball rukavicama raspoređeni u igralištu po svojim pozicijama.

Cilj momčadi u obrani je da izbacivanjem trojice napadača dođe u fazu napada jer se bodovi (runs) osvajaju samo u napadu.

Cilj momčadi u napadu je da osvajanjem prve, druge, treće i kućne baze, dakle optrčavanjem sve četiri baze osvoji run (bod).

Momčad se nalazi u fazi napada kada njezini igrači jedan za drugim po unaprijed utvrđenom redoslijedu (Line up) izlaze na udaranje, dok ostali igrači svoj red čekaju na klupi. Nakon što dođe na red svih devet igrača, ponovo počinju od prvog u line up-u.

bejzbol rezultati uživoBejzbol rezultati uživo
BEJZBOL REZULTATI UŽIVO

Napad

Momčad koja je u napadu nastoji osvajanjem sve 4 baze osvojiti bod. U tome ju pokušavaju spriječiti igrači momčadi koja je u obrani.

Napadači počinju napad tako da prvi igrač koji je na redu po line up-u uzima baseball palicu i izlazi na udaranje (na početku utakmice to je onaj napadač koji je prvi po line up-u.

U kasnijim ininzima to je onaj napadač koji je u line up-u prvi iza igrača koji je u prethodnom inningu završio izlazak na palicu, tj.at bat). U tom trenutku on je batter (udarač) i pokušava osvojiti prvu bazu.

Batter (udarač)

Udarač je napadač koji s palicom zauzima svoju poziciju u batter’s box-u. Jedan izlazak na palicu naziva se at bat, te svaki udarač za vrijeme jedne utakmice izlazi više puta na palicu. Izlazak udarača na palicu (at bat) završava: njegovim izbacivanjem (out) i kada udarač postane trkač.

Udarač postaje runner i osvaja prvu bazu bez mogućnosti da bude izbačen kada:

Sudac dosudi četiri loše loptice (four fauls) ga dotakne bačena loptica koju nije pokušao udariti (hit by pitch), osim kada je loptica dotakla udarača u strike zoni (tada je to samo strike), ili udarač nije pokušao izbjeći lopticu (tada je to ball tj. loša loptica).

Ako  ga ometa catcher ili bilo koji drugi igrač protivničke momčadi, lopta udarena u fair teritoriju dotakne suca ili trkača u polju prije nego dotakne bilo kojeg obrambenog igrača.

Udarač postaje runner (trkač) kada:

udari fair ball, catcher protivničke momčadi ne uhvati treći strike, osim kad je trkač na prvoj bazi s manje o d dva out (npr. kada je jedan out s trkačem na prvoj bazi, tada je batter out bez obzira je li catcher uhvatio lopticu ili ne), udari lopticu preko ograde u fair teritoriju tj. udari home run, i još u pet, ne baš čestih situacija.

Runner (trkač)

Runner (trkač) je napadač koji osvajanjem sve četiri baze nastoji osvojiti bod za svoju momčad. Uloga trkača završava:

njegovim izbacivanjem (out), osvajanjem boda, izbacivanjem trećeg napadača (udarača ili trkača)- trkač je ostao na bazi, ali će u sljedećem inningu njegova momčad započeti napada s praznim bazama.

Trkač može osvojiti baze na sljedeće načine

na dobar udarac svog suigrača, tako da ‘ukrade bazu’ tj. da u pogodnom trenutku osvoji sljedeću bazu koristeći nepažnju obrambenih igrača ili da jednostavno bude brži od obrane (u ovom slučaju obrana može izbaciti trkača jedino ako obrambeni igrač dok trkač nema kontakt s bazom dotakne trkača lopticom ili rukavicom u kojoj je loptica)

Kada napreduje za jednu bazu bez mogućnosti da bude izbačen jer je prisiljen osloboditi bazu za udarača koji je postao trkač u situaciji kada udarač postaje trkač i osvaja prvu bazu bez mogućnosti da bude izbačen (Na jednoj bazi može biti samo jedan trkač.

Npr. ako udarač na four balls (četiri loše bačene loptice) dobije prvu bazu, trkač s prve baze pomiče se na drugu bazu).

Kada sudac dosudi balk (npr. kada pitcher napravi bilo koji pokret kao da će baciti udaraču, a ne baci loptu, zatim kada pitcher ‘fintira’ bacanje na prvu bazu bez da baci lopticu, zatim kada pitcher baci lopticu prema udaraču bez da je iskoračio prema kućnoj bazi, te u još 10 ostalih situacija). i u još desetak, ne baš čestih, situacija.

Obrambeni igrači u svakom slučaju pokušavaju da udarač, nakon što postane trkač, osvoji što manje baza.

bejzbol rezultati uživoBejzbol rezultati uživo
BEJZBOL REZULTATI UŽIVO

Odbrana

Momčad u obrani nastoji izbacivanjem trojice napadaća (udarača ili trkaća) doći u fazu napada u kojoj će moći osvajati bodove. U obrani se ne osvajaju bodovi.

Momčad ima devet igrača, pa ih je i devet u obrani prema točno određenim pozicijama. Oni su također u line up-u prema kojem će izlaziti na udaranje kada dođu u napad. Uspjeh obrane ponajviše ovisi o pitcheru.

Pitcher (bacač)

Pitcher je igrač obrane koji baca loptice udaračima. O brzini i preciznosti njegovih bacanja, izmjeni vrsta loptica koje baca (npr. fast, slider, change,…) i izmjeni lokacije loptica (npr. vanjska i niska, unutarnja i visoka…), ovisi uspjeh udarača. Svaka momčad mora imati barem pet pitchera, a MLB (Major League Baseball) momčadi imaju i više od deset pitchera.

Catcher (hvatač)

Pitcher baca loptice catcheru koji zbog opasnosti okrznutih loptica ili loptica bačenih u zemlju mora nositi zaštitnu opremu koja se sastoji od štitnika za noge, prsluka, štitnika za vrat, maske i kacige. Catcher daje znakove pitcheru i vodi momčad u obrani.

Ostali igrači obrane

Ostali igrači u obrani dijele se na infieldere i outfieldere:

Infielder je igrač u infieldu (osim pitchera i catchera još su četiri infieldera: igrač prve baze (first baseman ili 1B), igrač druge baze (second baseman ili 2B), igrač treće baze (third baseman ili 3B) i međubazni igrač (shortstop ili SS)). Outfielder je igrač u outfieldu (trojica: lijevi vanjski (left fielder ili LF), srednji vanjski (center fielder ili CF) i desni vanjski (right fielder ili RF)).

Dozvoljeno je da igrači u obrani mijenjaju pozicije i do nekoliko puta iako će to najviše biti jednom za vrijeme jedne utakmice, jer su igrači pripremljeni za određene pozicije.

Momčad u obrani nastoji izbacivanjem tri protivnička napadača doći u fazu napada u kojoj će moći osvajati bodove. Igrači u obrani su raspoređeni po svojim pozicijama u igralištu i imaju baseball rukavice koje im olakšavaju hvatanje loptice.

bejzbol rezultati uživo
Bejzbol rezultati uživo

Batter (udarač) je izbačen kada:

je njegova fly loptica (loptica u zraku), bilo u fair bilo u foul teritoriji, uhvaćena od strane obrambenog igrača, je catcher ulovio treći strike, catcher nije ulovio treći strike, a trkač je na prvoj bazi s manje od dva out, ga u pokušaju da udari treći strike dotakne loptica (inače je to samo prvi ili drugi strike), lopticu udarenu u fair teritoriju dotakne prije obrambenog igrača.

Nakon što je loptica udarena, njegova palica po drugi put dotakne lopticu u fair teritoriji,  nakon trećeg strike-a kojeg nije ulovio catcher bude dotaknut lopticom (ili rukavicom u kojoj je loptica) ili je loptica bačena na prvu bazu prije nego što ju on dotakne-

Zatim nakon udarca loptice u fair teritoriju bude dotaknut lopticom (ili rukavicom u kojoj je loptica) ili je loptica bačena na prvu bazu prije nego što ju on dotakne, namjerno ometa obrambenog igrača u hvatanju ili bacanju loptice, i u još desetak, ne baš čestih situacija.

Runner (trkač) je izbačen kada:

trči više od 1 m od linije između baza u pokušaju da izbjegne izbacivanje doticanjem od strane obrambenog igrača osim kada.

Pokušava izbjeći igrača u obrani koji hvata lopticu kako ga ne bi omeo, ili nakon što dotakne prvu bazu napusti liniju očito u pokušaju napredovanja prema sljedećoj bazi, namjerno dotakne lopticu u polju ili ometa obrambenog igrača u hvatanju loptice, je dotaknut lopticom (ili rukavicom u kojoj je loptica) dok nema kontakt s bazom.

bejzbol rezultati uživoBejzbol rezultati uživo

Ako se ne vrati na bazu prije loptice koja je ulovljena u zraku (v. FLY BALL), ako on ili sljedeća baza.

U situaciji kada mora napredovati (v. FORCE PLAY) kako bi oslobodio bazu za udarača ili trkača koji dolazi iza njega, budu dotaknuti prije osvajanja te baze, se dva trkača nađu na istoj bazi (ako dva trkača dotiču istu bazu izbačen je kasniji trkač), ga dotakne loptica udarena u fair teritoriju prije nego što je dotakla ili prošla infieldera, i u još šest, ne baš čestih, situacija.

Ako vas zanima viš informacija na temu nejzbol stadiona pročitajte Angels Stadium Map tekst na prvoj evropskoj zajednici koja okuplja ljubitelje bejzbol kluba La Angels fans community

PREPORUKA