back to top

13 namirnica koje će vam pomoći da na prirodan način izbelite zube

Prelep osmeh može biti vaša najveća prednost i, koliko god čudno zvučalo, možete dobiti biserno bele zube dodavanjem neke hrane u svoju svakodnevnu ishranu!

Naša ishrana igra ključnu ulogu ne samo u poboljšanju našeg zdravlja već i naših zuba. Uravnotežena i dijetalna ishrana koja uključuje povrće, voće, vodu i mlečne proizvode garantuje ne samo optimalnu težinu već i zanosni osmeh.

Ako želite da vam izbeljivanje zuba uradi zubar, Novi Sad, Beograd i svi drugi veći gradovi nude mnoštvo izbora, ali hajde da vidimo šta možemo da uradimo sami…

Jagode: Sadrže enzim poznat kao jabučna kiselina za koju se zna da prirodno izbeljuje zube. Možete izgnječiti jagode i naneti ih na zube. Nakon otprilike pet minuta, možete ih isprati vodom i koncem.

Jabuke: Jabuke su jedna od namirnica koja prirodno izbeljuje zube jer žvakanje proizvodi efekat ribanja. Jabuka sadrži velike količine jabučne kiseline, uobičajenog sastojka paste za zube. Ovo stimuliše proizvodnju pljuvačke koja deluje kao sredstvo za samočišćenje i pomaže u uništavanju bakterija koje su odgovorne za loš zadah.

Ananas: Sadrži bromelain koji ima pročišćavajuća i antiinflamatorna svojstva; zbog toga se koristi za pravljenje paste za zube za uklanjanje mrlja.

Brokoli: Pošto je bogat vlaknima, brokoli pomaže u smanjenju upale u ustima. Kada jedete sirovi brokoli, vaši zubi se automatski čiste i poliraju. European Journal of Dentistry navodi da gvožđe u ovom povrću gradi zaštitni zid za vaše zube od kiselina koje mogu degradirati gleđ. Dakle, brokoli je jedna od namirnica koja može pomoći prirodnom izbeljivanju zuba uklanjanjem mrlja i sprečavanjem pojave karijesa.

Suvo grožđe: Možda je slatko, ali štiti vaše zube. Kada jedete žitarice od mekinja sa suvim grožđem, možete mnogo brže očistiti usta. Štaviše, žvakanje suvog grožđa stimuliše lučenje pljuvačke i na taj način sprečava razvoj plaka, karijesa i mrlja.

Šargarepa: Žvakanje šargarepe povećava lučenje pljuvačke u ustima koja ih čisti; štaviše, vitamin A u šargarepi podstiče rast gleđi.

Šitake pečurke: Sadrže lentinan, šećer koji može da zaustavi karijes sprečavajući bakterije koje stvaraju plak da dospeju u vaša usta.

Losos: Sadrži vitamin D koji omogućava vašem telu da apsorbuje fosfor i kalcijum, od kojih oba pomažu u jačanju zuba.

Bosiljak: Bosiljak može pomoći da vaši zubi budu beli i čisti, jer ima svojstva koja inhibiraju bakterije i sprečavaju stvaranje karijesa.

Beli i crni luk: Moraju se jesti sirovi da bi proizveli jedinjenja koja inhibiraju bakterije. Ove namirnice mogu unaprediti zdrave zube i zaustaviti stvaranje plaka. Pošto nemaju boju, neće zaprljati vaše zube.

Sir: Poznato je da čini zube jačima jer obezbeđuje minerale poput fosfora i kalcijuma koji štite gleđ. Mlečna kiselina u siru je takođe efikasna zaštita od karijesa.

Jogurt: Može pomoći u borbi protiv karijesa jer sadrži mlečnu kiselinu. Istraživanja pokazuju da se proteini u jogurtu vezuju za zube i na taj način sprečavaju bilo kakav štetni napad bakterija koje izazivaju karijes.

Ulje: Mućkanje ulja je vekovna tradicija gde se ulje mućka u ustima da bi se odstranile bakterije i poboljšala oralna higijena. Dok su susamovo i kokosovo ulje najbolje u ovom pogledu, bilo koje drugo ulje takođe može da uradi posao. Ne postoji, međutim, naučni dokaz da će ova praksa izbeliti zube.

Preporučujemo da pročitate:

MOŽDA VAS ZANIMA